De provincie houdt toezicht op de taakuitoefening van gemeenten. De wijze waarop de provincie dit doet is vastgelegd in de Wet Revitalisering Generiek Toezicht, die op 1 oktober 2012 in werking is getreden. De verticale toezichtrol van de provincie ligt in het verlengde van de controlerende rol van de raad. Het uitgangspunt is dat het college van B&W informatie verstrekt aan de gemeenteraad. Het college van B&W zorgt er vervolgens ook voor dat deze informatie beschikbaar komt voor het college van Gedeputeerde Staten (GS).
Bestuursovereenkomst interbestuurlijk toezicht
De inhoudelijke afspraken tussen gemeenten en provincie zijn vastgelegd in de bestuursovereenkomst Interbestuurlijk Toezicht (IBT) Flevoland en het bijbehorende afsprakenkader. De gemeente Almere kiest er voor binnen de programmarekening een totaaloverzicht van de gevraagd toezichtinformatie op te nemen. Gelet op het karakter van verantwoorden, is de jaarrekening hiervoor het geëigende instrument. De bestuursovereenkomst IBT heeft betrekking op de naleving van wet- en regelgeving op de domeinen, waarbij de provincie het toezichthoudende gezag is. De Provincie Flevoland hanteert een beoordelingssystematiek aan de hand van de kleuren groen (adequaat), oranje (redelijk adequaat) en rood (niet adequaat). De laatste beoordeling van provincie heeft betrekking op het jaar 2017. Almere kreeg in juli 2018 de volgende beoordeling:
domein | meest recente beoordeling (2e helft 2017) |
Financiën | redelijk adequaat |
Wet algemene bepaling omgevingsrecht (Wabo) | adequaat |
Huisvesting statushouders | adequaat |
Archief | redelijk adequaat |
Toekomst van generiek en financieel toezicht
Binnenlandse Zaken onderzoekt mogelijke stappen die leiden tot een nieuw kader voor het toezicht. Streven is dit per 2020 in te laten gaan. In het najaar van 2019 wordt in samenhang met het Interbestuurlijk Programma (IBP) een voortgangsrapportage door het Rijk opgesteld.
Beoordeling per toezichtdomein
Financiën
De provincie vraagt aandacht voor de solvabiliteit en het verbeteren van de weerstandspositie. Ook wordt opgemerkt dat de transformatie van het Sociaal Domein meer tijd kost. Op de gemeente Almere is repressief toezicht van toepassing. Repressief toezicht is toezicht achteraf. Bij deze vorm van toezicht is geen goedkeuring van de besluiten door de provincie nodig.
Wet Algemene Bepaling Omgevingsrecht (WABO)
De provincie legt bij het toezicht de focus op de vakgebieden Ruimtelijke Ordening (RO), Bouw- en Woningtoezicht (BWT) en Milieu. De provincie is van oordeel dat Almere voldoet aan (bijna) alle kwaliteitscriteria.
Huisvesting statushouders
Almere heeft de taakstelling over de 2 e helft van 2017 gerealiseerd. De provincie beoordeelt de huisvesting van statushouders als adequaat. Het actieve toezicht van eerdere jaren is hiermee beëindigd.
Archief
De provincie beoordeelt het informatie- en archiefbeheer als redelijk adequaat. Het digitale werken en daarmee het digitale informatie- en archiefbeheer is volgens de provincie een belangrijk aandachtspunt.