Dit is de Programmabegroting 2019 van de gemeente Almere. De Gemeentewet schrijft voor dat iedere gemeente jaarlijks begrotings- en verantwoordingsstukken moet opstellen. Het Besluit begroting en verantwoording provincies en gemeenten (BBV) bevat de regelgeving daarvoor.
Inleiding
In het eerste deel worden de bestuurlijke hoofdlijnen van deze begroting en de financiële positie van de gemeente toegelicht. Ook de vermogenspositie en de grondexploitatie komen in dit deel aan de orde. De opgaven uit het coalitieakkoord ‘Liefde voor Almere 2018-2022’ vormen de bestuurlijke leidraad voor de komende jaren en zijn hier terug te vinden.
Programmaplan
Het tweede gedeelte van deze begroting bestaat uit negen programma’s. De beleidsinhoudelijke doelstellingen per programma beschrijven we aan de hand van onze ambities. Ook worden per programma de bestuurlijke speerpunten voor 2019 benoemd. Hierin komend de acties voor het komend jaar duidelijk naar voren.
Activiteiten
Ieder programma is opgebouwd uit een aantal programmaonderdelen die vervolgens te splitsen zijn naar activiteiten. Deze begroting telt 9 programma’s opgebouwd uit 60 programmaonderdelen bestaande uit circa 325 activiteiten. Via het ‘tabblad financiën’ zijn de middelen per activiteit inzichtelijk in meerjarenperspectief. Om het inzicht te vergroten is er, behalve de per activiteit begrote financiën, ook een tekstuele toelichting per activiteit opgenomen en een duiding van de mate van beïnvloedbaarheid. Belangrijk hierbij is dat deze beïnvloedbaarheid aangeeft of het mogelijk is om de beschikbare middelen anders te besteden, niet in hoeverre dit (politiek) wenselijk is.
Indicatoren
Naast de voorgeschreven indicatoren zijn dit jaar voor het eerst ook aanvullende cijfers opgenomen. Deze zijn online per programmaonderdeel via het tabblad ‘Indicatoren’ terug te vinden. Almere wordt waar mogelijk vergeleken met gemeenten met 100.000 tot 300.000 inwoners. Voor de voorgeschreven indicatoren gaan uit van gegevens zoals die door het Kwaliteitsinstituut Nederlandse Gemeenten (KING) en via de website waarstaatjegemeente.nl beschikbaar zijn gesteld. Het beschikbare peiljaar kan per indicator verschillen. Per indicator wordt een korte toelichting gegeven en waar mogelijk de relatie gelegd met het gevoerde beleid.
Beleidsdocumenten
De digitale begroting maakt het gemakkelijk om per programma de relevante beleidsdocumenten via een link te ontsluiten.
Verbonden Partijen
In het programmaplan is informatie over verbonden partijen opgenomen. Per verbonden partij wordt toegelicht op welke wijze een verbonden partij een relatie heeft met de programmadoelstellingen. Een totaaloverzicht van de Verbonden Partijen is te benaderen via de gelijknamige paragraaf.
Paragrafen
Het derde gedeelte van deze begroting bevat de zogenoemde paragrafen. De paragrafen geven op een specifiek aantal onderdelen, zoals de Floriade, grondbeleid en het Fonds Verstedelijking Almere (FVA) een dwarsdoorsnede door de begroting heen. Doel hiervan is om overzicht en verdieping te geven op deze onderwerpen. De paragraaf Lokale Heffingen schetst een beeld van de ontwikkelingen op het gebied van lokale heffingen. De belastingverordeningen worden gelijktijdig met de begroting separaat vastgesteld. De paragrafen Floriade, FVA, aanjaaggelden en interbestuurlijk toezicht (IBT) worden op verzoek van de gemeenteraad en de provincie opgesteld. De overige paragrafen zijn wettelijk verplicht.
Bijlagen
De begroting bevat tot slot enkele bijlagen. De eerste bijlage is de opvolging aanvaarde moties en amendementen. Dit overzicht stelt de gemeenteraad beter in staat de uitvoering van bij begrotingsproducten aanvaarde moties te kunnen monitoren. De begroting per taakveld, een door het Rijk voorgeschreven universele toedeling van de begroting, vormt de derde bijlage. Een overzicht van kredieten (inclusief onderwijshuisvesting) is opgenomen de bijlagen. De reserves en voorzieningen en het bestedingsplan onderhoud en vervangingen worden ook nader toegelicht in de gelijknamige bijlagen. De begroting besluit met de afkortingen- en begrippenlijst.