In de afgelopen jaren is de geregistreerde criminaliteit gedaald, mede onder invloed van het Actieprogramma Veiligheid 2015-2018. Op een aantal thema’s is de ondergrens nagenoeg bereikt. Voor andere thema’s kan nog verdere verbetering plaatsvinden. Dit laat onverlet dat op alle thema’s geldt dat wij met een onverminderde inzet zullen werken aan de veiligheid van Almere. Ten behoeve van een impuls op ondermijning, jeugd, zorg en veiligheid en handhaving is structureel een bedrag van € 600.000 vrijgemaakt. Met de gemeenteraad werken wij de besteding van deze middelen en de verdere aandachtspunten voor deze raadsperiode uit in het actieplan Veiligheid 2019-2022.
Bestrijden van ondermijnende activiteiten
Hoewel vormen van geregistreerde criminaliteit in de afgelopen raadsperiode zijn afgenomen, merken wij een verschuiving van de zichtbare criminaliteit naar onzichtbare en ondermijnende criminaliteit. Het gaat hierbij om criminele netwerken, zoals illegale henneptelers of mensenhandelaren, die misbruik maken van bestaande, maatschappelijke structuren. Door bijvoorbeeld drugsgeld wit te wassen, te frauderen met vergunningen, of buurtbewoners onder druk te zetten om criminele activiteiten te ondersteunen, neemt niet alleen de criminaliteit toe, maar verliest men ook vertrouwen in de overheid.
Bij de bestrijding van dergelijke vormen van criminaliteit speelt de gemeente een cruciale rol. Zij beschikt immers over veel informatie en kan alle betrokken partners (zoals politie, Openbaar Ministerie, Belastingdienst) bij elkaar brengen. Met het extra budget voor veiligheid breiden wij de capaciteit uit om dergelijke activiteiten te kunnen oppakken. Daarbij vraagt het Bibob-beleid van de gemeente om een steviger fundament, teneinde de betrouwbaarheid en integriteit van ondernemers in de stad te kunnen waarborgen.
Jeugd en verbinding zorg en veiligheid
De jeugd is voor ons zeer belangrijk. Ondanks diverse maatregelen in de afgelopen raadsperiode zijn de meldingen rond jeugdoverlast in Almere tussen 2015 en 2017 met 23 procent gestegen. Om te voorkomen dat overlast gevende jongeren van nu de criminelen van morgen worden, gaan wij extra investeren in het terugdringen van deze overlast. Dat doen wij enerzijds door te investeren in extra jeugdboa’s. Anderzijds zetten wij in op jongerenwerk vanwege de preventieve werking die van intensief contact met jongeren uitgaat. Ook blijven wij buurtpreventieteams ondersteunen bij hun activiteiten om de wijken nog veiliger te maken. De verbinding tussen Zorg en Veiligheid is voor de aanpak van jeugdoverlast, maar ook jeugdcriminaliteit is van essentieel belang. Dit geldt ook voor de sluitende aanpak van personen met verward gedrag en voor radicalisering. Door in te zetten op de onderlinge verbinding tussen zorg en veiligheid verbeteren wij onze effectiviteit.
Uitbreiden handhavingscapaciteit
Behalve in jeugdboa’s investeren wij ook in reguliere BOA’s voor handhaving. De afgelopen jaren is de handhavingscapaciteit immers niet of nauwelijks uitgebreid, waardoor niet altijd de noodzakelijke inzet kan worden geleverd. Wij willen de handhavingscapaciteit meer op niveau brengen.
Informatie gestuurde werkwijze
De door Almere ontwikkelde informatie gestuurde werkwijze op het gebied van veiligheid – het veiligheidsinformatiesysteem (VIS) - heeft inmiddels landelijke navolging gekregen. Om voorloper te blijven en te kunnen doorontwikkelen in de toepassing hiervan is meer analysecapaciteit nodig. Door middel van goede analyse van de informatie die beschikbaar komt, kunnen wij nog gerichter onze middelen inzetten.
Bestuurlijke speerpunten
Extra middelen veiligheid
Zoals afgesproken in het coalitieakkoord wordt er voor veiligheid € 0,6 miljoen aan extra middelen vrijgemaakt. Hiermee is een impuls mogelijk op de bestrijding van ondermijnende activiteiten, het voorkomen dat overlastgevende jongeren van nu de criminelen van morgen worden, de verbinding tussen zorg en veiligheid, het uitbreiden van handhavingscapaciteit en het informatiegestuurd werken. De beleidsinhoudelijke prioriteiten en de precieze besteding van de extra middelen werken we met de gemeenteraad uit in het actieplan Veiligheid 2019-2022. Dit actieplan zal eind 2018 ter besluitvorming aan de gemeenteraad worden aangeboden. Het actieplan Veiligheid 2019-2022 zal een systematiek kennen van een jaarplan met concrete activiteiten op het gebied van veiligheid voor het betreffende jaar.