De Floriade is een geweldig evenement om de stad op de kaart te zetten. Wij zijn er trots op om aan het einde van deze collegeperiode het evenement te realiseren. Het evenement, en de woonwijk die daarna ontstaat, hebben beide hoge ambities. Deze ambities zijn er op het gebied van duurzaamheid, economie, wonen en gezondheid. Het organiseren van een dergelijk evenement is niet zonder (financiële) risico’s. De dynamiek van een groot project als de Floriade brengt met zich mee dat waar nodig flexibel wordt ingespeeld op mogelijke kansen en risico’s. We zien de Floriade (evenement en de gebiedsontwikkeling) als een grote opgave, zodat alle collegeleden vanuit hun eigen portefeuille inbreng hebben en het voelen als een gezamenlijke opdracht om het evenement èn de ontwikkeling van de woonwijk binnen de daarvoor afgesproken kaders tot een succes te maken.
Floriade
Verduurzaming
In de ontwikkeling van Almere speelt duurzaamheid al lange tijd een rol. Almere is opgezet als een meerkernige stad met een sterke groen-blauwe structuur, zodat er een divers en goed leefklimaat is. De Almere Principles refereren hier ook al aan: een stad waar gezonde systemen worden ontworpen. Alleen al vanuit die historie zien wij dat duurzaamheid onderdeel is van alle portefeuilles. Wij zien verduurzaming als het realiseren van ambities om energieneutraal en gasloos te worden, de stad klimaatbestendig te maken en om een afvalloze stad te zijn, waarin grondstoffen worden hergebruikt. We zetten niet alleen bestaande programma’s, zoals de programmalijnen “Energy on upcycling” “Almere stad zonder afval” en het Programma Groen-Blauw”, voort maar breiden deze uit met wezenlijke aanvullingen. Allereerst willen we meer verbinding van beleid op het gebied van duurzaamheid: het komt terug op bijna alle beleidsgebieden. We stellen hiertoe een duurzaamheidsagenda op. Daarnaast starten we een programma voor het terugdringen van gebruik van aardgas. Hierin sluiten we aan op de Warmtevisie, die we gaan uitwerken en invoeren. In de visie en uitwerking op mobiliteit komt het onderwerp ‘duurzaamheid’ nadrukkelijk aan de orde. Ook ontwikkelen we een visie en uitwerking op ecologie, waarin de nadruk komt te liggen op samenhangende systemen. Wij willen dat in 2022 tussen de 2,5 en 3 PetaJoule wordt opgewekt of bespaard (60 tot 80% van het huidige verbruik voor de hele stad), minstens energieneutraal wordt gebouwd, een zichtbare circulaire economie is, zichtbaar meer ruimte is voor duurzame mobiliteit en dat er een begin is gemaakt om Almere Haven aardgasloos te maken. Dit kunnen en willen we niet alleen doen. Wij willen dat in verbinding met de stad doen en stimuleren inwoners, bedrijven en ambtelijke organisatie om zoveel mogelijk met mogelijkheden en ideeën te komen. Daarvoor willen we instrumenten (blijven) inzetten om te faciliteren, zoals het energiefonds voor particulieren en een nieuw ‘loket’ waar bewoners informatie krijgen over hoe ze duurzame maatregelen kunnen aanpakken en financieren. Ook willen we een klimaatfonds oprichten zodat op basis van de baten die verduurzaming oplevert, nieuwe investeringen in de stad kunnen worden gedaan. Tenslotte willen we een Klimaat Kennis Centrum (een zogenaamde klimaathub) oprichten, waarin we kennis en ontwikkelingen samenbrengen.
Stadsvernieuwing binnenring Almere Haven en Buiten-centrum
Almere is nog maar veertig jaar jong, maar toch zijn sommige delen van onze stad toe aan vernieuwing. In ieder geval maken we voor de Binnenring van Almere Haven en het centrum van Almere Buiten in deze periode samen met onze partners en inwoners integrale plannen voor het duurzaam vernieuwen van deze gebieden om ze toekomstbestendig te maken. Wij richten een speciaal en blijvend fonds op voor stadsvernieuwing door twintig procent van de winst op de verkochte gronden te investeren in de ‘oude’ stad.In Almere Haven zal de focus liggen op de binnenring, met als aandachtsgebieden het revitaliseren van het centrum èn het versterken van de economische draagkracht. Hierbij vergen onderwerpen als beheer van de Havenkom, de positie en het verouderde gebouw van de Meergronden, de transformatie van winkels naar woningen, infrastructuur, de sociale structuur, concentratie van sociale huurwoningen en de vergrijzing specifieke aandacht. Wij starten met het bewerkstelligen van een levendig en toekomstbestendig centrum, waarna we investeren in nieuwe woningen in zowel een hoger segment als voor jongeren. Wij doen dit om die groepen naar dit gebied te trekken. In Almere Buiten ligt de focus op DoeMere en BuitenMere, waarbij allereerst het masterplan uit 2005 moet worden herzien. Specifieke aandacht gaat uit naar het afbouwen van het centrum, de profilering van de winkelcentra, parkeren en het organiseren van evenementen.
Realiseren van een aantrekkelijk vestigingsklimaat voor bedrijven
Wij vinden dat bedrijvigheid van doorslaggevend belang is voor de Almeerse samenleving. Werkgelegenheid en ondernemerschap maken de stad vitaal. Ons uitgangspunt is dat iedere Almeerder een kans heeft op goed werk. Hierin ligt ook een regionale taak, naast de opgave om meer bedrijven naar Almere te halen zodat de werkgelegenheid in Almere meer in lijn komt met de landelijke gemiddelden. Er wordt geïnvesteerd in stevige economische ontwikkeling met een focus op een versterkte profilering binnen de MRA. Het vestigingsklimaat is een opgave van ons allemaal hierin. We gaan nieuwe bedrijven van buiten de stad aantrekken, nationale en internationale, en bouwen voort op de sterke kanten van Almere: fysieke ruimte, ruimte voor experiment, centraal gelegen en goed bereikbaar, relatief lage grondprijzen, breed opgezet en goed onderwijs. Ook kunnen we bogen op een bruisend stadshart met een breed en divers cultuuraanbod. We ontwikkelen een visie op de herbestemming en revitalisering van bestaande en nog te ontwikkelen bedrijventerreinen. We kijken hierbij ook nadrukkelijk naar de samenstelling van onze huidige beroepsbevolking en staan ook stil bij wat er nodig is voor de banen van de toekomst en bij wat voor stad we willen zijn.Dit alles doen we samen met onze partners in de stad en via een extra aanzet op het gebied van marketing gericht op bedrijvigheid. Daarbij heeft zeker de vermindering van de regeldruk onze aandacht. Het ondernemersplein wordt doorontwikkeld naar dé hotspot voor het Almeerse bedrijfsleven. Tot slot willen we het accountmanagement versterken om te investeren in de contacten met het bestaande bedrijfsleven.
Gezond in Almere
Wij willen samen met diverse partijen een ambitieus gezondheidsprogramma ontwikkelen, waarbij de goede initiatieven die al lopen natuurlijk ook worden betrokken. Hiervoor is een gecoördineerde en gefocuste inzet van veel partijen nodig. Tijdens de gesprekken met de stad is aangegeven dat het belangrijk is dat de gemeente hierin de regie neemt. Uit de cijfers van de GGD blijkt dat er in Almere zorgwekkende ontwikkelingen zijn op gezondheidsgebied. Meer dan de helft van de Almeerse bevolking heeft overgewicht en bewegen maakt geen deel uit van hun leefstijl. Wij hebben de ambitie om voor overgewicht, bewegen, mentale weerbaarheid en gebruik van alcohol, tabak en drugs, aan het einde van de bestuursperiode betere cijfers te laten zien dan in 2018. Hierbij erkennen we dat er verschillen zijn in de gezondheidssituatie per wijk en sociaaleconomische status van mensen. Die verschillen spelen zeker een rol in de mogelijkheden om de leefstijl van inwoners te verbeteren. Maar we willen zeker ook dat de gemeente over de eigen interne schotten heen kijkt. In het gezondheidsprogramma verbinden we ‘klassieke’ activiteiten (b.v. Jongeren Op Gezond Gewicht, voorlichtingscampagnes e.d.) aan activiteiten als kennisontwikkeling over gezonde voeding op o.a. de Flevocampus, speelruimte in de openbare ruimte en inzet van buurtsportcoaches. We benutten ook de Omgevingswet en we verkennen of we de zogenoemde ‘IJslandse aanpak’ (kinderen een intensief buitenschools programma van sport/cultuur geven) kunnen toepassen. Ten aanzien van coffeeshops willen wij alleen bij veranderende omstandigheden op zoek gaan naar een locatie voor de vierde coffeeshop die volgens het staande beleid mogelijk is.
Sluitende aanpak personen met verward gedrag
Wij zijn bezorgd over het aantal mensen dat verward gedrag vertoont. De komende periode zetten we in op een betere samenwerking tussen sociaal domein, zorg en veiligheid om te voorkomen dat deze groep mensen tussen wal en schip valt. We investeren vooral in preventie. Dit kan veel leed voor de persoon en de omgeving voorkomen en is uiteindelijk ook kostenbesparend. We vinden dat in onze buurten en wijken expertise op het gebied van verwardheid, 24/7 beschikbaar moet zijn; professionals die zorgwekkende signalen herkennen en actief op mensen af stappen, ook als ze geen hulpvraag kunnen of willen stellen. We werken aan een passend ondersteunings- en zorgaanbod en aan de doorontwikkeling van Zorg- en Veiligheidshuizen als belangrijke plek voor het bespreken van complexe problematiek op het snijvlak van zorg en veiligheid.
(G)oud in Almere: het verzilveren van de vergrijzing
Almere kent een late, maar sterke groei van het aantal senioren. Deze groei geeft kansen omdat senioren een belangrijke bijdrage aan de sociale kracht van een wijk kunnen geven. Tegelijkertijd brengt dit een opgave met zich mee die een samenhangende inzet van verschillende gemeentelijke afdelingen èn partners vraagt. De opgave heeft betrekking op wonen (aanpassingen en de grootte van woningen) en voorzieningen, evenals het gereedmaken van een zorglandschap voor een ouder wordende bevolking. Wij willen met de woningcorporaties een plan maken dat is gericht op het in de wijk blijven wonen van ouderen. Daarbij kijken we hoe vernieuwende initiatieven rond woon-zorgcombinaties mogelijk worden gemaakt. Ook is het belangrijk dat ouderen regie houden over hun leven, een zinvolle invulling van hun tijd hebben, gezond leven (fysiek en mentaal) en dat hun netwerk wordt vergroot. Hiervoor is het nodig goed zicht te hebben op de ouderen in een wijk, zodat in een vroegtijdig stadium contact mogelijk is.Het college komt in het kader van deze opgave met een gerichte aanpak van eenzaamheid en onderzoekt de vraag of toegankelijker vormen van vervoer daarbij behulpzaam zijn.
Wonen
Almere is en blijft dé bouwstad van Nederland. Almere biedt aan particulieren, corporaties en andere initiatiefnemers de ruimte om te bouwen op iedere schaal, voor iedere doelgroep, in iedere kwaliteits- en prijsklasse, voor zowel de koop- als huurmarkt. De starter heeft onze bijzondere aandacht. De balans in het totale woonaanbod verliezen we daarbij niet uit het oog. We zetten de omslag voort van grootschalig planmatig bouwen naar een meer organische ontwikkeling. Samen met de rijksoverheid zetten we het bouwatelier Almere 2.0 voort om vernieuwende woningbouwconcepten te realiseren. Onze ambitie daarbij is om woningen in Almere te realiseren waarbij niet alleen wordt gekeken naar de kwantiteit (beschikbaarheid van woningen in de verschillende segmenten), maar zeker ook naar de kwaliteit (betaalbaarheid, diversiteit aan woningen, duurzaamheid, innovatieve concepten). Gekeken wordt naar afspraken met corporaties ten aanzien van de wachtlijsten en naar mogelijkheden voor transformatie van kantoren naar woningen. Ook bouwen we extra sociale huurwoningen. We trekken in de komende 4 jaar extra geld uit om de bouw van 2.000 tot 2.500 sociale huurwoningen mogelijk te maken. We zien ook in regionaal verband hierin een uitdaging. Er ligt op het gebied van wonen ook een grote relatie met de opgave ‘duurzaamheid’, zeker nu nieuwbouwwoningen vanaf 1 juli 2018 niet meer aangesloten mogen zijn op het gasnet. Daarnaast wordt gekeken naar het op een andere wijze voortzetten van het succesvolle concept Ik bouw betaalbaar in Almere (IbbA).