In Almere willen we dat iedereen zelfredzaam is en naar vermogen mee kan doen. Het hebben van (betaald) werk staat daarbij voorop. We vinden het onaanvaardbaar dat sommige huishoudens in Almere niet beschikken over het bestaansminimum. Ons treven is dan ook om armoede uit te bannen, zeker in gevallen waar kinderen in het spel zijn. Preventie van schulden speelt daarbij een belangrijke rol.
Werk en participatie
De huidige economische situatie biedt volop kansen op de arbeidsmarkt. Om meer mensen vanuit de bijstand aan werk te helpen voeren we ook in 2019 het programma om-BUIG-en uit. Zo willen we voorkomen dat er een tekort ontstaat op het BUIG-budget.
In de re-integratie activiteiten zorgen we voor maatwerk. Dit doen we onder meer door de succesvolle elementen van de pilot regelarme bijstand, waaronder de methodiek Right to Challenge, voort te zetten. Ook continueren we de 45+ aanpak. Jongeren met risicovolle of uitzichtloze schulden bieden we een saneringstraject, waarvoor ze als tegenprestatie een werk- of leertraject doorlopen.
Indien Almeerders in de bijstand (nog) niet in staat zijn om betaald werk te verrichten, dan stimuleren en ondersteunen we ze bij het doen van vrijwilligerswerk zonder dat dit leidt tot verdringing op de arbeidsmarkt. Hierin werken we nauw samen met vrijwilligersorganisaties, werkgevers en andere maatschappelijke partijen in de stad.
Schuldpreventie
De inwoner staat centraal in ons armoedebeleid. Dit is ook terug te zien in de meerjarige afspraken die we met onze samenwerkingspartners op dit terrein maken. Bij schulden ligt onze focus op preventie en het voorkomen van erger. Met cursussen en gericht advies werken we aan het verkleinen van het taboe op armoede en schulden. Onze schuldenaanpak wordt effectiever en efficiënter door grondig te evalueren en op basis daarvan door te ontwikkelen. We maken afspraken met beschermingsbewindvoerders over de in-, door- en uitstroom van hun cliënten. Dit koppelen we aan de vergoeding via bijzondere bijstand. We zoeken uit of het nodig is het aanbod te versterken met een sociale supermarkt.
We acteren zo snel mogelijk op het moment dat inwoners in een kwetsbare positie zijn beland. De bekendheid en toegankelijkheid van ondersteuningsvormen in de stad gaan we vergroten. Het verkrijgen van (inkomens)ondersteuning maken we eenvoudig, eenduidig en begrijpelijk. Hier zetten we in 2019 snelle eerste stappen in. Een belangrijke partner is het Jeugdsport- en cultuurfonds waarmee we de samenwerking vastleggen en uitbreiden. We verkennen de haalbaarheid een Almeerse versie van het Jongerenperspectieffonds. Hierin wordt schuldsanering gekoppeld aan werk- of leertrajecten. Ook onderzoeken we de haalbaarheid en randvoorwaarden voor de introductie van een stadspas.
Statushouders zijn volwaardig burger van de Almeerse samenleving
Iedere statushouder integreert! Intensieve ondersteuning van statushouders is noodzakelijk om deze volwaardige integratie te realiseren. De huidige activiteiten zorgen ervoor dat er zicht is op nieuwe Almeerders en hun kwaliteiten en hun mogelijkheden. In samenwerking met onderwijspartijen en werkgevers zetten we in op duale trajecten. We bereiden ons voor op de aanstaande herziening van het inburgeringsstelsel in 2020. Hierbij worden samen met taalaanbieders en werkgevers kansen gecreëerd om het taalniveau en de aansluiting op de arbeidsmarkt te vergroten. Iedere statushouder start met een traject dat past bij haar/zijn mogelijkheden. Daarbij hebben we oog voor kwetsbaarheid, specifiek bij de jongeren, en zorgen we voor een doorlopende lijn van ondersteuning. De activiteiten zijn in het nieuwe stelsel nog meer gericht op dualiteit: het leren van de taal gelijktijdig met toeleiding naar onderwijs en integratie in de arbeidsmarkt. Het huisvesten van statushouders en daarbij voldoen aan de taakstelling, blijft een uitdaging. In samenwerking met corporaties wordt dit nauwlettend gevolgd.
Bestuurlijke speerpunten
De inclusieve stad
Een inclusieve stad is een stad die voor iedereen geschikt is om te wonen, te leven en te participeren. De in 2018 opgestelde Inclusieagenda, op basis van het VN-verdrag, is ambitieus en kan bijdragen aan de toegankelijkheid van inwoners met een beperking. Wij gaan deze agenda samen met onze partners en inwoners verder oppakken en uitwerken. We willen daarbij aanvullend inzetten op de doelgroep van inwoners met een licht verstandelijke beperking. Ook hier vervult de gemeente een voorbeeldrol en geeft zichzelf niet allen de opdracht zorg te dragen voor fysieke toegankelijkheid maar zorg te dragen voor heldere, begrijpelijke en laagdrempelige communicatie. In 2019 investeren we aanvullend € 200.000 euro in onder meer de Inclusieagenda. De helft hiervan is beschikbaar voor de jaren van deze raadsperiode. De andere helft is structureel budget. Dit budget wordt onder meer ingezet voor een ombudsman voor Zorg Speciale Mensen.
Vluchtelingenplan
Om statushouders zo goed mogelijk te laten integreren, is het van belang dat zij de Nederlandse taal op een voldoende niveau beheersen. We willen dit niet alleen in samenwerking met werkgevers stimuleren, maar zullen ook toezien op het wegnemen van belemmeringen om de taal te leren. Het is daarom van belang om de huidige activiteiten, tot dusver incidenteel bekostigd, zoveel mogelijk door te zetten. Vanaf 2020 geldt een nieuwe inburgeringswet die naar verwachting weer meer inburgeringstaken bij de gemeente belegd. Om te voorkomen dat de bestaande activiteiten dan vanaf nul moeten worden geïmplementeerd, wordt eenmalige extra budget beschikbaar gesteld.